Allt inom mode

Mode, Tips

Vad är mode?

dockor mode fönster

Modetrender förändras konstant och de sprids idag snabbt via media. Trender kan uppstå på flera olika vis. I korta drag föds en trend genom en idé som introduceras och snabbt blir populär i och med att allt fler människor accepterar den.

Underhållningsindustrin har under historien alltid skapat trender och påverkat modet. Många gånger skapar människor som har en högre kulturell status, exempelvis designers, kändisar och bloggare, en trend genom att utveckla en personlig stil som människor inom andra grupper imiterar. Ser man upp till eller gillar någon som syns mycket i media är det vanligt att man tar efter och försöker efterlikna personen i fråga. Med alla de sociala medier som idag är en del av många människors liv sprids nya idéer snabbt. De kan även uppstå från andra samhällsgrupper. När en viss stil börjar synas mer på gatan kan högre samhällsklasser med kända designers inspireras och sprida modet vidare.

Vilket mode som är inne påverkas även en del av hur samhället utvecklas. Efter andra världskriget blev det exempelvis modernt att som kvinna klä sig i en mer pojkig stil med kortklippt hår och kostymer. Detta berodde mycket på att kvinnornas ställning i samhället förändrats och det var många som sökte efter en mer självständig tillvaro, precis som männen redan hade. Den nya klädstilen som inspirerats av männens klädsel avspeglade den längtan efter självständighet och jämlikhet som då växte fram.

Med andra ord är det bland annat funktion, trender i samhället och individuella beslut som avgör vilket sammantaget mode som ska gälla i samhället. Något som de flesta inte tänker på utan bara handlar modeplagg som de gillar – även om det innebär att man oftast just följer modet.