Allt inom mode

Skor, Tips

Ta hand om skorna på rätt sätt

Våra skor får utstå en hel del bara under en vanlig dags användning. Har man spenderat mycket pengar på ett par skor borde man ju även vara mån om att hålla dem i gott skick så länge som möjligt. Här kommer några snabba tips för just detta.

Använd skoblock

Beroende på vilket material skorna är i kan de vara mer eller mindre benägna att tappa formen med tiden. Men genom att använda skoblock kan man få dem att hålla formen mycket längre. Skolyx har en rad olika skoblock och flera av dem i cederträ. Ceder hjälper faktiskt till att absorbera fukt och luktar dessutom fräscht.

Variera mera

Alla har vi använd ett och samma par skor två eller fler dagar i rad. Men detta är faktiskt något som drar ned på livslängden en hel del. Anledningen till detta är att oavsett hur svalt det är ute svettas vi om fötterna och det är skorna som blir utsatt för detta. Fukten tar sedan tid att försvinna och skorna mår bättre av att torka långsamt i rumstemperatur än med hjälp av något som skovärmare. Vilan hjälper även materialet att återhämta sig.

Impregnera skorna regelbundet

Med tanke på att vi just talat om hur dåligt fukt kan vara för skorna borde det inte komma som en överraskning att detta gäller även för fukt som kommer utifrån. Genom att impregnera skorna regelbundet håller man ännu mer fukt borta från skorna. Hur ofta man bör göra detta beror mycket på vädret. Är det riktigt blött eller slaskigt kan man behöva göra det ett par gånger i veckan. Var noga med att använda ett impregneringsmedel som är anpassat skornas material.

Smörj in skinn och läder

Skinn- och läderskor har alltid varit populära, men de behöver också mer vård än exempelvis textil. Att använda skokrämer och smörja in skorna med jämna mellanrum kan dramatiskt öka livslängden på dem. Se bara till att välja efter skornas färg.