Allt inom mode

Mode

Köpa modeartiklar utanför EU

euno

Att handla kläder och accessoarer på nätet är ett praktiskt och roligt sätt att hitta de perfekta produkterna för att skapa sin egen personliga stil. Något som kan vara bra att tänka på när man klickar sig runt på olika hemsidor är att det finns en del regler för moms och tull man bör ha koll på.

Handlar man från företag inom EU är det enkelt. Den enda avgift man egentligen har är priset för varan, eventuell försäkring och eventuell frakt. Man måste betala moms i landet man beställer från, men köper man artiklar som exempelvis skor, kläder och smink behöver man inte betala någon tull eller speditionsavgift. Viktigt att komma ihåg är att EU:s regler inte gäller om produkterna blir skickade från leverantörer utanför EU. Man bör alltså kolla upp om avsändaren kommer ifrån ett EU-land.

Beställer man varor från länder som ligger utanför EU gäller andra regler. Oavsett om varan är ny eller begagnad, om den är köpt via postorder eller om det handlar om en vinst måste i stort sett alltid speditionsavgift, moms och eventuell frakt alltid betalas. Speditionsavgiften är den administrationsavgift som tas ut av leverantörerna då de måste undersöka värdet på varor som skickas från andra länder.

Vad tullavgiften blir påverkas av vilken produkt det handlar om, vanligtvis hamnar den mellan 3-17 %. Om man handlar varor för mindre än 150 Euro kan man slippa betala tullen tack vare lågvärdegränsen. Så länge man handlar till sig själv och håller sig under 150 Euro är det därmed inte speciellt mycket att tänka på. Däremot är ofta fraktkostnaden så dyr att det inte lönar sig at köpa för så liten summa från länder utanför EU. Man bör alltså vara extra noga kontrollera vad fraktkostnaden landar på då detta kan variera kraftigt.